Συνταξιοδοτικά προγράμματα: tips και συμβουλές για να έχετε να λαμβάνετε

Τα συνταξιοδοτικά προγράμματα είναι γνωστά και ως αποταμιευτικά προγράμματα και στην πραγματικότητα αποτελούν έναν κουμπαρά. Όταν έρθει η ηλικία που προβλέπεται σύμφωνα με το ασφαλιστήριο συμβόλαιο που έχει υπογράψει κανείς, μπορεί να πάρει εφάπαξ ή σε μορφή μηνιαίας σύνταξης τα χρήματα που κατέθετε από την αρχή του συμβολαίου. Ας δούμε κάποια χρήσιμα tips και συμβουλές γύρω από τα συνταξιοδοτικά προγράμματα.

-Όσο νωρίτερα ξεκινήσει κανείς ένα συνταξιοδοτικό –αποταμιευτικό πρόγραμμα, τόσο λιγότερα χρήματα θα δώσει και τόσο περισσότερα χρήματα θα λάβει. Ακούγεται κάπως παράξενο αλλά αυτό συμβαίνει επειδή τα χρήματα που καταβάλει αυτός που θα συνάψει το συμβόλαιο, ανατοκίζονται.

-Αν ο στόχος κάποιου είναι να λάβει μεγαλύτερη σύνταξη, τότε θα πρέπει να καθυστερήσει όσο περισσότερο γίνεται να ασκήσει αυτό το δικαίωμα. Πρακτικά, κάποιος που ξεκινά ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα στην ηλικία των 35 ετών θα πάρει μεγαλύτερη σύνταξη στα 60 από ότι στα 55.

-Τα συνταξιοδοτικά προγράμματα διακρίνονται σε αυτά που δίνουν ένα εφάπαξ ποσό ή μια μηνιαία σύνταξη και σε αυτά που το ποσό που θα πάρει κανείς εξαρτάται από τη διαχείριση της εταιρείας ανάλογα με τις αγορές. Οι ασφαλιστικές εταιρείες επενδύουν σε μετοχές και ομόλογα μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων. Κάπως έτσι, το ποσό που θα πάρει ο ασφαλισμένος είναι ανάλογο της τελικής απόδοσης μετά από 15 ή 20 χρόνια ανάλογα με το τι έχει οριστεί στο συμβόλαιο.

-Τέλος, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και τον πληθωρισμό. Ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα που βλέπει στο μακρινό μέλλον –δηλαδή σε 20 και πλέον χρόνια- πρέπει να κάνει τον ασφαλισμένο να σκέφτεται πώς θα είναι οι συνθήκες τότε. Όσο καλά και αν αποδώσουν οι επενδυτικές κινήσεις της εταιρείας, υπάρχει πάντα ο πληθωρισμός. Κάπως έτσι καλό είναι να σκέφτεται κανείς ότι ο κουμπαράς θα βγάλει ένα «χ» ποσό, το οποίο όμως θα συμβαδίζει και με την εποχή του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *